Examinando por Autor "Parra-Soto, Solange"
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Publicación Acceso abierto Asociación entre consumo de alcohol y exceso de peso entre estudiantes universitarios de América Latina(Sociedad Chilena de Nutricion Bromatologia y Toxilogica, 2023-05-21) Parra-Soto, Solange; Araya, Carolina; Morales, Gladys; Araneda Flores, Jacqueline; Landaeta-Díaz, Leslie; Murillo, Ana Gabriela; Gomez, Georgina; Ríos-Castillo, Israel; Carpio-Arias, Valeria; Cavagnari, Brian M; Nava-Gonzalez, Edna J.; Bejarano-Roncancio, Jhon Jairo; Núñez-Martínez, Beatriz Elizabeth; Cordón-Arrivillaga, Karla; Mauricio-Alza, Saby; Meza-Miranda, Eliana Romina; Durán Agüero, Samuel“El sobrepeso y la obesidad son problemas de salud pública de nivel mundial. Si bien existe información respecto al consumo de alcohol en estudiantes universitarios durante la pandemia, pocos autores han señalado la asociación entre este hábito y el exceso de peso en esta población. El objetivo fue determinar la asociación entre el consumo de alcohol y el exceso de peso en estudiantes universitarios de 10 países de Latinoamérica durante la pandemia por COVID-19. Metodología: Se realizó un estudio transversal y multicéntrico con 4.539 estudiantes universitarios matriculados en diez países de América Latina. Para la valoración del consumo de alcohol se utilizó la pregunta ¿Consumes bebidas alcohólicas? (1 porción 1 vaso de 200 ml). El índice de masa corporal (IMC) se determinó a partir del peso y la altura auto informado. Para determinar si el exceso de peso (IMC ≥25 kg/m2) estaba asociado con el consumo de alcohol, se utilizó un análisis de regresión logística, ajustado por edad, sexo, año de estudio, nivel socioeconómico, actividad física y tabaquismo. Resultados: Entre los estudiantes con estado nutricional normal, un 59,6% no consumía alcohol, mientras entre los que presentaban un exceso de peso era un 55,1%. Los estudiantes que consumían 2 o más porciones de alcohol al día tenían 2,18 veces más riesgo de tener exceso de peso (OR: 2.18 [95% IC: 1,26 a 3,77]), comparado con aquellos que no consumían alcohol. Conclusión: Se observó que aquellos estudiantes que consumieron más alcohol tuvieron más probabilidades de tener exceso de peso.“Publicación Acceso abierto Dietary Patterns and Dietary Recommendations Achievement From Latin American College Students During the COVID-19 Pandemic Lockdown(Frontiers Media S.A., 2022-07-14) Murillo, Ana Gabriela; Gómez, Georgina; Parra-Soto, Solange; Araneda, Jacqueline; Morales, Gladys; Ríos-Castillo, Israel; Carpio-Arias, Valeria; Cavagnari, Brian; Nava-Gonzalez, Edna J.; Bejarano-Roncancio, Jhon Jairo; Núñez-Martínez, Beatriz; Rosángel Cordón, Karla; Meza-Miranda, Eliana Romina; Mauricio, Saby; Landaeta-Díaz, LeslieThis study aimed to compare the diet quality of different dietary patterns among college students from Latin American countries, including vegetarians, vegans, and omnivores during the COVID-19 pandemic. A cross-sectional, observational, multicenter study was conducted including a non- probabilistic sample of university students from 10 countries. University students were invited to participate in the study through social network platforms. Participants were self-reported to have followed a specific dietary pattern; either the Prudent diet, Western diet, Ovo-dairy-vegetarian diet, Fish-vegetarian diet, Strict vegetarian diet (vegan) or other. The last three patterns (vegetarians and vegans) were grouped as following a plant-based diet. A self-assessment survey was used to evaluate healthy eating habits using a questionnaire with values between 1 (do not consume) and 5 (consume) for a total of 9–45 points (higher values represent better eating habits). Unhealthy habits were assessed with nine questions. A total of 4,809 students filled out the questionnaire, and the majority of them were females (73.7%). A high percentage have been in lockdown for more than 5 months and were in lockdown when the survey was released. 74.3% were self-reported to follow a prudent diet, while 11.4% reported following a western dietary pattern and 8.8% a plant-based diet. When compliance with healthy and unhealthy dietary habits was analyzed, although all groups had low compliance, the plant-based diet group (56.09 ± 6.11) performed better than the Western diet group (48.03 ± 5.99). The total diet quality score was significantly higher for plant-based diet followers, who also tended to better achieve the recommendations than omnivorous students, especially the ones following a western diet. These results present evidence that young adults such as college-aged students have unhealthy dietary habits. However, the ones who follow a plant-based diet such as vegetarians and vegans exhibit better scores and healthier dietary conducts.