Publicación: Efecto antibacteriano del extracto hidroalcohólico de las hojas de solanum aphyodendron s. knapp (olmish) sobre staphylococcus aureus y bacillus cereus in vitro
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La investigación tiene como objetivo determinar si el extracto hidroalcohólico de las hojas de Solanum aphyodendron S. Knapp (olmish) posee efecto antimicrobiano sobre cepas de Staphylococcus aureus ATCC 25923 y Bacillus cereus ATTC 11778, estudio in vitro. Metodología, es hipotético deductivo cuyo enfoque cuantitativo, tipo de investigación aplicada con diseño experimental, de corte transversal y nivel de alcance es explicativo. El análisis fitoquímico fue mediante “Screening fitoquímico” y para determinar la actividad antibacteriana fue el método de Kirby Bauer, que se tomaron concentraciones del 25, 50 y 90 % del extracto, En resultados se halló compuestos fenólicos, saponinas, alcaloides, lactonas, taninos, antocianinas y flavonoides. En el ensayo microbiológico se evidenció que la cepa de Staphylococcus aureus presentó sensibilidad a las tres concentraciones con halos de inhibición promedio de 8,38, 11,10 y 13,42 mm; mientras que Bacillus cereus solo presentó sensibilidad a la concentración de 50 y 90 % con halos de inhibición promedio de 8,63 y 13,02 mm. En conclusión, se determinó que el extracto de hojas de olmish posee efecto antibacteriano sobre Staphylococcus aureus a las tres concentraciones y sobre Bacillus cereus solo al 50 y 90 %, en un estudio in vitro.
Resumen
The objective of the research is to determine whether the hydroalcoholic extract of the leaves of Solanum aphyodendron S. Knapp (Olmish) has an antibacterial effect on strains of Staphylococcus aureus ATCC 25923 and Bacillus cereus ATTC 11778, in vitro study. Methodology is hypothetical deductive whose quantitative approach, type of applied research with experimental design, cross-sectional and level of scope is explanatory. The phytochemical analysis was by "Phytochemical screening" and to determine the antibacterial activity was the Kirby Bauer method, which were taken concentrations of 25, 50 and 90 % of the extract. In the results, phenolic compounds, saponins, alkaloids, lactones, tannins, anthocyanins and flavonoids were found. In the microbiological test it was shown that the Staphylococcus aureus strain showed sensitivity to the three concentrations with average inhibition halos of 8,38, 11,10 and 13,42 mm; while Bacillus cereus only showed sensitivity to the concentration of 50 and 90 % with average inhibition halos of 8,63 and 13,02 mm. In conclusion, it was determined that the olmish leaf extract has an antibacterial effect on Staphylococcus aureus at the three concentrations and on Bacillus cereus only at 50 and 90 %, in an in vitro study.

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