Publicación: Efecto antimicrobiano del ajo (Allium sativum) sobre las cepas de Porphyromonas gingivalis, 2024
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El presente estudio buscó determinar el efecto antibacteriano del extracto del ajo (Allium sativum) sobre cepas de P. gingivalis, 2024. Se elaboró una investigación cuantitativa, aplicada, experimental, longitudinal y prospectivo; se analizaron 10 placas Petri por grupo de tratamiento, en un total de 40 placas; utilizando un vernier. Diseñado específicamente para medir la unidad de longitud, este instrumento calibrado es confiable debido a su certificación ISO 9001 y la marca MITUTOYO, modelo 500-157-30. Las zonas de inhibición se documentaron en un formulario de recopilación de información diseñado específicamente a la investigación; se pudo evidenciar que los extractos de Allium sativum al 100%, 75% y 50% frente a Porphyromonas gingivalis ATCC 33277 presentaron un promedio de halo de inhibición de 14,59 ± 0,9836 mm; 11,89 ± 0,9310 mm y 10,88 ± 1,5450 mm, respectivamente, a las 24 horas de estudio; 14,43 ± 0,9793 mm; 11,70 ± 0,9608 mm y 10,72 ± 1,5481 mm, a las 48 horas y 14,25 ± 0,9764 mm; 11,50 ± 0,9540 mm y 10,55 ± 1,5413 mm, respectivamente, a las 72 horas de estudio; por otro lado, el digluconato de clorhexidina al 0,12 % presentó un halo de inhibición de 13,78 ± 1,1936 mm; 13,61± 1,2119 mm y 13,43 ± 1,2280 mm a las 24,48 y 72 horas; para los extractos de Allium sativum al 100%, 75% y 50% y el digluconato de clorhexidina al 0,12% (p<0,05); se concluye que existe efecto antibacteriano del extracto del ajo (Allium sativum) sobre cepas de Porphyromonas gingivalis, 2024.
Resumen
The present study sought to determine the antibacterial effect of garlic (Allium sativum) extract on strains of P. gingivalis, 2024. A quantitative, applied, experimental, longitudinal and prospective investigation was carried out; 10 petri dishes per treatment group, for a total of 40 dishes, were analysed using a vernier. Designed specifically to measure the unit of length, this calibrated instrument is reliable due to its ISO 9001 certification and the MITUTOYO brand, model 500-157-30. The inhibition zones were documented on a data collection form specifically designed for the research; it was found that the Allium sativum extracts at 100%, 75% and 50% against Porphyromonas gingivalis ATCC 33277 presented an average inhibition halo of 14.59 ± 0.9836 mm; 11.89 ± 0.9310 mm and 10.88 ± 1.5450 mm, respectively, at 24 hours of study; 14.43 ± 0.9793 mm; 11.70 ± 0.9608 mm and 10.72 ± 1.5481 mm, at 48 hours and 14.25 ± 0.9764 mm; 11.50 ± 0.9540 mm and 10.55 ± 1.5413 mm, respectively, at 72 hours of study; on the other hand, 0.12 % chlorhexidine digluconate showed an inhibition halo of 13.78 ± 1.1936 mm; 13.61± 1.2119 mm and 13.43 ± 1.2280 mm at 24, 48 and 72 hours; For Allium sativum extracts at 100%, 75% and 50% and chlorhexidine digluconate at 0.12% (p<0.05); it is concluded that there is an antibacterial effect of garlic extract (Allium sativum) on strains of Porphyromonas gingivalis, 2024.

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